Veelgestelde vragen

Na een stevige fietstocht, maak je best de fietsketting schoon. Dit kan gewoon met water en zeep. Als je ketting enorm vuil is, gebruik je best een specifieke kettingreiniger. Gebruik een specifieke reiniger voor de fietsketting aangezien gewone ontvetters je fietsketting kunnen aantasten. 

Door de fietsketting regelmatig te smeren met olie of wax, gaat de fietsketting langer mee. Je smeert de ketting best de avond ervoor om vervolgens het overtollige vet ‘s ochtends te verwijderen.

Bike-Inn heeft een ruim aanbod aan fietsreinigers en smeeroliën voor natte en droge omstandigheden.

De bandenspanning is bepalend voor een goede grip op het wegdek en het vermijden van lekken in je fietsband. Een standaard bandenspanning die altijd juist is, bestaat niet. De bandenspanning is afhankelijk van het eigen lichaamsgewicht, de ondergrond waarop je fietst en de weersomstandigheden. 

Lichaamsgewicht

Je lichaamsgewicht is uiteraard een belangrijke factor bij het bepalen van de optimale bandenspanning. Weinig druk in de banden in combinatie met een hoog lichaamsgewicht kan zorgen voor een lek in de fietsband. Ook het andere scenario is mogelijk: veel druk in de banden in combinatie met een laag lichaamsgewicht zorgt voor weinig grip op het wegdek. 

De gouden regel is om het lichaamsgewicht te delen door 10. Als je 80 kilogram weegt, houd je best een bandenspanning van 8 bar aan. Denk er ook aan om iets meer spanning te zetten op je achterband aangezien het gros van je gewicht op je achterband rust. Als je 80 kilogram weegt, heeft de achterband best 8 bar en de voorband 7,5 bar. 

Ondergrond

De ondergrond heeft ook een effect op de optimale bandenspanning. Rijd je gewoon over asfalt, hoef je de bandenspanning niet aan te passen. Als je een rit plant met kasseistroken, verlaag je best de bandenspanning. 

Weersomstandigheden

Het weer is een derde bepalende factor voor de bandenspanning. Rijd je bij droog weer, hoef je de bandenspanning niet aan te passen. Je houdt dan best de gouden regel aan waarbij je het lichaamsgewicht deelt door 10 om de bandenspanning te bepalen. 

Wanneer het regent of recent geregend heeft, is het wel raadzaam de bandenspanning aan te passen. Regen zorgt voor gladde wegen waardoor je minder grip op het wegdek hebt. In dat geval is het raadzaam om de bandenspanning te verlagen met een halve bar. 

Brand Identity + Webdesign & Development by Noshinto